Авторизация
 
 

Одеська область в антитопі щодо порушення мовного закону

Кількість звернень щодо порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" зростає. Найбільше скаржаться на відсутність української версії сайту, обслуговування російською мовою та порушень у сфері освіти.
Київ є лідером за кількістю звернень, також у антитопі – Одещина, Харківщина, Дніпропетровщина. Про це повідомляє Опендатабот, посилаючись на дані Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови.

Зокрема, що з 1 січня 2021 року по 12 червня 2023 року було зареєстровано 8228 звернень громадян про порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

За січень-травень 2023 року було зареєстровано 1650 звернень, що на 5% більше, ніж за відповідний період 2021 року та в 1,8 раза більше порівняно із січнем-травнем 2022 року. У середньому у 2023 році реєструється 330 звернень на місяць. Це на 5% більше за відповідні показники 2021 року і майже вдвічі більше за відповідний період минулого року", - наголошується в повідомленні.
Програма «єВідновлення» поки що не запрацювала як треба
Майже третина всіх звернень стосується відсутності української версії сайту. На другому місці звернення через обслуговування російською мовою та рекламу з порушеннями. Також суттєво зросла частка звернень щодо порушень Закону у сфері освіти, зокрема й освіти для дорослих. 2023 року вона досягла 10%.

Нагадаємо, з 16 липня 2022 року почали діяти нові норми "мовного" закону, згідно з якими сайти та програмне забезпечення на приладах повинні мати українську версію та інтерфейс. Версія інтернет-представництва державною мовою повинна мати не менше обсягу та змісту інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні.

Рейтинг новости: 
теги: Новини
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter

Актуальные новости Одесской области в одной новостной ленте информационного агентства «Юг-Информ»

Самые свежие и интересные новости Одессы и городов и районов Одесской области. На нашем сайте вы сможете узнать новости Южного, Черноморска, Бедгород-Днестровского, Измаила. Все, чем интересны сегодня Арциз, Килия, Татарбунары, Болград, Тарутино вы сможете узнать на сайте нашего новостного агентства.

Новости политики и культуры, общественная жизнь и здравоохранение, право и криминал, громкие события и происшествия - все это не останется незамеченным в нашей новостной ленте.

Наша цнль - объективное освещение события, которые происходят в южном регионе. Если у вас есть интересная новость и вы хотите, чтобы она появилась на нашем сате, пишите нам через форму обратной связи или на почту [email protected]