Авторизация
 
 

Бессарабські болгари звинуватили депутата парламенту Болгарії в поширенні фейків


Лідера проросійської парламентської партії «Відродження» Костадіна Костадінова в черговий раз впіймали на поширенні фейків. Зокрема, бессарабські болгари надали докази, які спростовують його звинувачення в забороні вивчення болгарської мови в школах національних меншин України.

Громадська активістка, український режисер болгарського походження Тетяна Станєва звернулась до Болградської районної військової адміністрації Одеської області із офіційним запитом, в якому просила надати інформацію щодо викладання болгарської мови в школах Болградського району, де переважно проживають представники болгарської національності України.

В отриманій відповіді вказується, що болгарська мова вивчається за загальноосвітньою програмою у 27 із 80 шкіл Болградського району із першого по одинадцятий класи. В залежності від навчальної програми та школи кількість годин болгарської мови на тиждень сягає від 10 до 20 годин. Болгарська мова також вивчається в загальноосвітніх школах Ізмаїльського та Білгород-Дністровського районів Одеської області. Тому поширена лідером парламентської партії «Відродження» Костадіном Костадіновим інформаціє щодо заборони в Україні не відповідає дійсності та була черговою спробою політика, афілійованого з російською політичною елітою, зірвати схвалення парламентом Болгарії рішення стосовно надання Україні озброєння та військової техніки, необхідної для відбиття неспровокованої російської збройної агресії.

Слід зазначити, що крім офіційного викладання болгарської мови в загальноосвітніх закладах, в Одеській області у відповідності до міждержавних домовленостей функціонують недільні болгарські школи, в яких українські учні з болгарськими коріннями вивчають болгарську мову та літературу, а також історію Болгарії. Недільні школи допомагають українським учням скласти вступні іспити до болгарських вишів, які відчувають дефіцит студентів та заповнюють державне замовлення вихідцями із України. По закінченню болгарських ВУЗів студенти із України, як правило, залишаються працювати в Болгарії та вносять свій вклад в розвиток болгарської економіки.

Слід зазначити, що заяви Костадіна Костадінова про заборону вивчати болгарську мову в Україні викликали інтерес болгарських ЗМІ до даного питання. В ефірі болгарського телебачення директор Виконавчої агенції для болгар на чужині Райна Манджукова також простувала чергові фейки від Костадінова та заявила, що проблем із вивченням болгарської мови в Україні немає.

Натомість, за її словами, ситуація в окупованих російськими військами південних областях України суттєво відрізняється від українських реалій. Зокрема, в болгарських недільних школах, наприклад непідконтрольній Запорізькій області, заборонили функціонування болгарських недільних шкіл.

«Багато наших співвітчизників і українців відмовляються відновлювати роботу шкіл, але їх змушують. Зараз вони мають працювати за російською системою освіти, яка не передбачає викладання болгарської мови. У мене є історії про недільні школи, які шокують – коли заходять представники окупаційної влади і питають: «Що це за портрети, що це за прапори, що це за символи», і вони наказують їх прибрати», – розповіла Райна Манджукова в ефірі студії «България сутрин» на Bulgaria ON AIR.

Біженці із Мелітополю Запорізької області також розповідають про факти дискримінації по відношенню окупантів до українських болгар. В перші дні російські військові прийшли в приміщення, де знаходились болгарські недільні школи в Мелітополі та повідомили, що у болгарської діаспори будівлю забирають. Отримані від Болгарії болгарській національні костюми не дозволили забрати, які зрештою виявили викинутими на підлогу, які сміття.

Рейтинг новости: 
  • Не нравится
  • 0
  • Нравится
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
иконка
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter

Актуальные новости Одесской области в одной новостной ленте информационного агентства «Юг-Информ»

Самые свежие и интересные новости Одессы и городов и районов Одесской области. На нашем сайте вы сможете узнать новости Южного, Черноморска, Бедгород-Днестровского, Измаила. Все, чем интересны сегодня Арциз, Килия, Татарбунары, Болград, Тарутино вы сможете узнать на сайте нашего новостного агентства.

Новости политики и культуры, общественная жизнь и здравоохранение, право и криминал, громкие события и происшествия - все это не останется незамеченным в нашей новостной ленте.

Наша цнль - объективное освещение события, которые происходят в южном регионе. Если у вас есть интересная новость и вы хотите, чтобы она появилась на нашем сате, пишите нам через форму обратной связи или на почту [email protected]