Авторизация
 
 

Україна, Румунія та Молдова формують єдиний енергетичний фронт проти Росії

Україна, Румунія та Молдова формують єдиний енергетичний фронт проти Росії

Україна, Румунія та Молдова створюють єдиний фронт для посилення енергетичної безпеки країн та протидії енергетичному шантажу Росії. Про це домовилися міністри закордонних справ та міністри енергетики трьох країн під час неоголошеного візиту до Одеси.
Як уточнив голова зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба, міністрам вдалося досягти принципових домовленостей в енергетичній сфері та погодити підписання тристоронньої угоди щодо збільшення пропускної спроможності енергетичних систем трьох країн для транспортування електроенергії.
«Ми досягли кількох важливих домовленостей щодо розвитку відносин в енергетичній сфері. Тепер нашим командам доведеться попрацювати над їхньою реалізацією. Зокрема, домовилися підписати тристоронню угоду про підвищення транскордонної пропускної спроможності для збільшення обсягів торгівлі електроенергією», – заявив Кулеба.
Російська Федерація все частіше вдається до енергетичного шантажу для досягнення геополітичних цілей, чому можна протистояти, об’єднавшись кільком країнам у єдиний енергетичний фронт. Про це заявив міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску та підкреслив, що румунське керівництво має намір всебічно допомагати інтеграції енергетичних систем Молдови та України до європейської мережі через Румунію, Угорщину, Словаччину та Польщу.
У свою чергу, міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрій Спину нагадав, що минулого року Молдова стала єдиною країною, щодо якої «Газпром» прийняв одностороннє рішення скоротити постачання газу на 50%. Тоді на допомогу Кишиневу прийшли Румунія та Україна, надавши альтернативні обсяги газу на період переговорів.

Для підвищення енергобезпеки регіону країни мають намір додатково спорудити відповідну інфраструктуру для взаємного підключення енергетичних систем. Крім того, Україна запропонувала сусідам можливість використати українські газові сховища для забезпечення безперебійної подачі газу в опалювальний період. Це дасть змогу закуповувати газ за нижчими цінами в період найменшого попиту, закачувати його в газові сховища та використовувати у зимовий період, коли попит та ціни на газовому ринку зростають.
Варто зазначити, що на зустрічі міністрів були присутні також голови великих енергетичних компаній України, Румунії та Молдови, які привезли конкретні пропозиції щодо взаємного підключення енергетичних систем. Зокрема, румунські компанії опрацювали варіанти підключення систем за напрямками: Румунія – Молдова, Румунія – Молдова – Україна та Румунія – Україна.
Читайте також: В Одеській області готуються до будівництва ЛЕП Новоодеська – Арциз

За словами молдавського міністра Андрія Спину, молдавська сторона також запропонувала побудувати високовольтні лінії Вулканешти – Кишинів, Бєльці – Білгород-Дністровський та Бєльці – Сучава.
Під час перемовин з Дмитром Кулебою міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску такодж попросив Україну відмовитися від визнання молдавської мови. Позицію по даному питанню також підтримав голова МИДЕИ Ніку Попеску.
текст і фото: Ігор Карпеченко

Рейтинг новости: 
теги: Новини
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter

Актуальные новости Одесской области в одной новостной ленте информационного агентства «Юг-Информ»

Самые свежие и интересные новости Одессы и городов и районов Одесской области. На нашем сайте вы сможете узнать новости Южного, Черноморска, Бедгород-Днестровского, Измаила. Все, чем интересны сегодня Арциз, Килия, Татарбунары, Болград, Тарутино вы сможете узнать на сайте нашего новостного агентства.

Новости политики и культуры, общественная жизнь и здравоохранение, право и криминал, громкие события и происшествия - все это не останется незамеченным в нашей новостной ленте.

Наша цнль - объективное освещение события, которые происходят в южном регионе. Если у вас есть интересная новость и вы хотите, чтобы она появилась на нашем сате, пишите нам через форму обратной связи или на почту [email protected]