Авторизация
 
 

Спецслужби Молдови розкрили російську агентурну мережу

Двоє громадян Молдови підозрюються у шпигунстві та державній зраді на користь російських спецслужб. Служба інформації та безпеки Молдови завершила розслідування та передала справу до суду.

Як повідомляють молдавські ЗМІ, двоє громадян російської федерації Юрій Гудилін та Вадим Юрченко, пов'язаних із ФСБ, у 2020 році організували в Молдові агентурну мережу. До шпигунства залучили громадян Молдови. На їхню роботу з неофіційних мереж до Молдови перерахували близько $500 тис, які витрачалися, зокрема, на підкуп та отримання інформації з урядових джерел.

«З 2020 року громадяни РФ Юрій Г. та Вадим І. під командуванням ФСБ Росії наймали громадян Молдови, створюючи агентурну мережу на нашій території. Їхні дії були спрямовані на вплив на політичні процеси в Молдові на користь Росії, збереження залежності Молдови від РФ. Вони також проводили інформаційні операції для впливу на громадську думку», — повідомив ЗМІ голова СІБ Олександр Мустяца.

Протягом двох років російська агентурна мережа збирала дані про плани молдавської влади, компромат на політиків, проводили дезінформаційні кампанії, переважно через соціальні мережі, зокрема Telegram. Після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вони ж наймали людей для організації масових заворушень та провокацій у Молдові.

З цією метою з Росії надходила криптовалюта, крім того, використовували неофіційну мережу переказу грошей (системи Хавала).

У рамках розслідування, слідство виявило п'ятьох громадян Молдови, з яких двох заарештували в грудні 2022 року, а ще троє отримали статус підозрюваних. Їх завербували спецслужби іншої держави, щоб ті насильницьким шляхом допомагали дестабілізувати обстановку та змінити конституційний лад, розповіли у лютому у прес-службі СІБ. Крім того, у рамках цієї справи спецслужби виявили громадян іншої держави, які займалися шпигунством та фінансували мешканців Молдови.

Рейтинг новости: 
теги: Новини
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter

Актуальные новости Одесской области в одной новостной ленте информационного агентства «Юг-Информ»

Самые свежие и интересные новости Одессы и городов и районов Одесской области. На нашем сайте вы сможете узнать новости Южного, Черноморска, Бедгород-Днестровского, Измаила. Все, чем интересны сегодня Арциз, Килия, Татарбунары, Болград, Тарутино вы сможете узнать на сайте нашего новостного агентства.

Новости политики и культуры, общественная жизнь и здравоохранение, право и криминал, громкие события и происшествия - все это не останется незамеченным в нашей новостной ленте.

Наша цнль - объективное освещение события, которые происходят в южном регионе. Если у вас есть интересная новость и вы хотите, чтобы она появилась на нашем сате, пишите нам через форму обратной связи или на почту [email protected]