Авторизация
 
 

Пережити зиму з електрикою. Українці масово скуповують генератори: як правильно вибрати?

Пережити зиму з електрикою. Українці масово скуповують генератори: як правильно вибрати?



У зв’язку з частими відключеннями електроенергії в Україні суттєво зріс попит на генератори та системи резервного живлення. Попит настільки великий, що багато великих мереж уже розпродали складські запаси і не встигли підвезти нові партії. Через це на ринку спостерігається дефіцит, а ціни на такі товари зростають.
Які види генераторів існують, скільки вони коштують, як зросли ціни та як підібрати потрібний, пише "Економічна правда".

Що відбувається на ринку генераторів?


В одній з найбільших мереж гіпермаркетів "Епіцентр" зазначають, що у 2022 році попит на генератори почав рости ще на початку великої війни.
Генератори тоді купували для потреб військових та населення, яке залишилося без електроенергії внаслідок обстрілів. Попит значно зріс восени, коли росія почала обстрілювати енергетичну інфраструктуру.
"У жовтні, коли почалися масовані ракетні обстріли енергетичної інфраструктури, ми фіксували черговий сплеск продажів генераторів.
З 10 по 30 жовтня продаж бензинових генераторів зріс майже в девʼять разів порівняно з аналогічним періодом 2021 року (у штуках), дизельних – у понад 11 разів", – каже керівник департаменту "Машини, станки, обладнання" компанії "Епіцентр К" Сергій Орлов.
Суттєве зростання попиту фіксують і інші продавці. У компанії "Алло" зазначають, що обсяг продажів генераторів у вересні збільшився в десять разів порівняно з вереснем 2021 року.
У жовтні стрибок трохи зменшився, але продажі зросли в п’ять разів. Середній чек, кажуть в "Алло", підвищився на 82% і перевищив 30 тис грн. Там додають, що наразі на ринку спостерігається дефіцит.
Підвищення цін на генератори в "Епіцентрі" пояснюють зростанням курсу долара, що збільшило закупівельні ціни на імпортні товари.
В Україні генератори не виготовляють, їх імпортують з Китаю, Туреччини та країн ЄС. Після початку війни логістика ускладнилася. Крім того, українські постачальники конкурують з колегами з ЄС, де теж зріс попит на генератори.
"На собівартість вплинули збільшення витрат на логістику з портів країн ЄС через блокування українських та подорожчання пального", – пояснює Орлов.
Він додає, що через динамічні сплески попиту та обмежені логістичні можливості в окремих регіонах може бракувати генераторів, проте суттєвого дефіциту вдається уникати.
На сайті найбільшого в Україні онлайн-ритейлера Rozetka генераторів нема.
"Клієнти Rozetka постійно моніторять наявні моделі товарів на випадок відключення електропостачання і швидко розкуповують те, що є. У листопаді очікуємо нові поставки генераторів", – повідомила пресслужба маркетплейсу.
В одній з найбільших мереж роздрібних офлайн-магазинів побутового електроінструменту Dnipro-M генераторів нема. Найближчі поставки, за словами консультантів, очікуються 7 листопада.

Ціни на генератори: як впливає дефіцит?


Ціни на більшість моделей за час війни зросли удвічі. За даними сервісу hotline.ua, одна з найпопулярніших серед покупців модель генератора Werk WPG3600 наприкінці лютого коштувала близько 9 тис грн.

Рейтинг новости: 
  • Не нравится
  • 0
  • Нравится
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
иконка
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter

Актуальные новости Одесской области в одной новостной ленте информационного агентства «Юг-Информ»

Самые свежие и интересные новости Одессы и городов и районов Одесской области. На нашем сайте вы сможете узнать новости Южного, Черноморска, Бедгород-Днестровского, Измаила. Все, чем интересны сегодня Арциз, Килия, Татарбунары, Болград, Тарутино вы сможете узнать на сайте нашего новостного агентства.

Новости политики и культуры, общественная жизнь и здравоохранение, право и криминал, громкие события и происшествия - все это не останется незамеченным в нашей новостной ленте.

Наша цнль - объективное освещение события, которые происходят в южном регионе. Если у вас есть интересная новость и вы хотите, чтобы она появилась на нашем сате, пишите нам через форму обратной связи или на почту [email protected]