Авторизация
 
 

Порти знову запрацюють: що підписали у Стамбулі, і як тепер Україна вивозитиме зерно?

Порти знову запрацюють: що підписали у Стамбулі, і як тепер Україна вивозитиме зерно?



Про що домовились у Туреччині, як тепер працюватимуть українські порти, і чи врятує деблокада світ від голоду, а економіку України – від більшого падіння.
Про це пише "Економічна правда".
Після кількох місяців розмов про деблокаду українських портів, 13 липня у Стамбулі за одним столом вперше зібралися делегації України, ООН, Туреччини та Росії. Вже 22 липня сторони схвалили план того, як розблокувати три порти на Чорному морі.
Мова про Одеський, "Південний" та Чорноморський порти, які торік обробляли 70% товарообігу України.
Хоча Україна з перших днів великої війни перенаправила свої експортні потоки з заблокованого Росією моря на суходільні коридори, повністю компенсувати порти неможливо. Втрати такого обсягу зерна на світовому ринку вже призводять до голоду у країнах Африки та Близького Сходу.
Тож деблокада портів, з одного боку, питання української економіки, яка втрачає мільярди через неможливість експорту, а з іншого – питання масштабу гуманітарної кризи.
Як працюватиме вивезення зерна через деблоковані порти, чи погодяться судновласники відправити свої кораблі до українських берегів і чи втримається російська сторона від обстрілів торгових суден?

Про що домовилися у Стамбулі


Оскільки дипломатичні відносини з РФ Україна розірвала в перший же день військового вторгнення, жодних угод, крім мирної, підписано бути не може. В Стамбулі укладено два дзеркальні документи під назвою "Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів", сторонами яких є Україна – ООН – Туреччина та РФ – ООН – Туреччина.
Угодою передбачається, що українське зерно відправлятиметься з трьох портів розташованих в Одеській області: Південний, Чорноморський та власне Одеський. Для цього РФ взяла на себе зобов'язання не нападати на цивільні судна, які йтимуть спеціальним коридором, а також на три загаданих порти.
Жодні військові кораблі, літаки чи безпілотники не можуть наближатися до цього коридору.
Аби дістатися портів, суднам потрібно пройти водами Чорного моря, які заміновані задля захисту Одещини від нападу ворога з моря. Україна погодилася частково розмінувати море та облаштувати безпечний прохід за маршрутами, розробленими спільно з українськими військовими. Такі коридори узгоджені з усіма сторонами.
За словами співрозмовника ЕП у перемовній групі, розміновувати підходи до портів будуть українські Військово-морські Сили. Угодою передбачено, що до цього може залучатися мінний тральщик іншої країни.
В українських територіальних водах українська сторона забезпечуватиме супровід суден до портів. При цьому ані росіян, ані жодних російських суден на території та в акваторії України не повинно бути.
Моніторинг ризиків, нагляд та координацію виконання угоди візьме на себе Спільний координаційний центр під егідою ООН, створений у Стамбулі. До нього увійдуть по одному топпосадовцю від кожної зі сторін.

Рейтинг новости: 
  • Не нравится
  • 0
  • Нравится
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
иконка
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter

Актуальные новости Одесской области в одной новостной ленте информационного агентства «Юг-Информ»

Самые свежие и интересные новости Одессы и городов и районов Одесской области. На нашем сайте вы сможете узнать новости Южного, Черноморска, Бедгород-Днестровского, Измаила. Все, чем интересны сегодня Арциз, Килия, Татарбунары, Болград, Тарутино вы сможете узнать на сайте нашего новостного агентства.

Новости политики и культуры, общественная жизнь и здравоохранение, право и криминал, громкие события и происшествия - все это не останется незамеченным в нашей новостной ленте.

Наша цнль - объективное освещение события, которые происходят в южном регионе. Если у вас есть интересная новость и вы хотите, чтобы она появилась на нашем сате, пишите нам через форму обратной связи или на почту [email protected]