Авторизация
 
 

Більше 200 священників закликають до міжнародного церковного трибуналу над головою РПЦ

Протоієрей УПЦ МП Андрій Пінчук у Facebook закликав створити міжнародний церковний трибунал, який позбавить Московського патріарха Кирила патріаршества та єпископського сану. Звернення підписали більше 200 представників УПЦ.

Більше 200 священників закликають до міжнародного церковного трибуналу над головою РПЦ

“Ми, священники Української Православної Церкви, в ці трагічні дні, коли триває жорстока війна Російської Федерації проти України, вважаємо своїм пастирським обов’язком звернутися до усієї повноти Світового Православ’я.

24 лютого 2022 р. російські війська без оголошення війни вторглися на територію суверенної Української держави. Військова агресія триває вже більше місяця. Російські війська планомірно знищують не тільки об’єкти військової інфраструктури, але й житлові масиви, цивільні підприємства, школи, лікарні, театри тощо. Економіка України зазнає важких втрат. Але найбільший сум в нас викликає те, що за час війни загинули вже тисячі мирних людей. Дії російської армії довкола Харкова, Чернігова, Охтирки, Гостомеля, Ворзеля та особливо Маріуполя та Бучі мають очевидні ознаки геноциду українського народу та викликають обурення в усьому світі.

Вже в перший день війни Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій засудив агресію Російської Федерації проти України та звернувся до президента Росії В. В. Путіна з закликом припинити війну. Крім того, Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся і до Московського патріарха Кирила з проханням піднести свій голос проти війни. Після цього і особисто Блаженніший Онуфрій, і Священний Синод Української Православної Церкви знову зверталися до патріарха Кирила із закликами виступити проти війни та сприяти припиненню військової агресії. Однак, патріарх Кирил проігнорував ці звернення.

Більш того, від початку війни патріарх Кирил неодноразово робив публічні заяви, які містили фактичну підтримку агресивних дій Російської Федерації проти України. 13 березня 2022 р. під час літургії у Храмі Христа Спасителя патріарх Кирил вручив головнокомандуючому військами національної гвардії Російської Федерації В. В. Золотову ікону Божої Матері та надав своє благословення службовцям цієї державної військової організації. У подячному слові В. В. Золотов прямо сказав, що війська національної гвардії РФ беруть сьогодні активну участь у війні, яку розв’язала Росія проти України. При цьому Збройні Сили України він назвав «нацистами». Патріарх, вислухавши слова Золотова, не висловив жодних заперечень. Благословення патріархом Кирилом військ національної гвардії РФ стало однозначним схваленням війни, яку Російська Федерація розв’язала проти України.

Незважаючи на те, що патріарх Кирил протягом багатьох років у своїх публічних заявах (в тому числі і під час візитів до України) стверджував, що вважає православних християн України своєю паствою, за яку він несе відповідальність, сьогодні він прямо благословляє фізичне знищення цієї пастви російськими військами.

Дії патріарха Кирила викликали масове обурення серед духовенства та вірних Української Православної Церкви. Щонайменше п’ятнадцять єпархій Української Православної Церкви вже офіційно заявили, що припиняють поминання імені патріарха Кирила за богослужінням. Нам відомо, що в багатьох інших єпархіях правлячі єпископи дали усні дозволи духовенству не поминати імені патріарха Кирила. Тим самим єпископи, священники та прості парафіяни Української Православної Церкви висловили свою однозначну недовіру патріарху Кирилу.

Ми повністю підтримуємо відмову єпископів і духовенства нашої Церкви від поминання патріарха Кирила за богослужінням. Але сьогодні цього вже замало.

Ми чітко заявляємо про неможливість для себе подальшого перебування у будь-якій формі канонічного підпорядкування Московському патріарху. Це є велінням нашого християнського сумління.

Ми бачимо жорстокі дії російської армії проти українського народу, які фактично схвалюються патріархом Кирилом. Як пастирі Церкви, і просто як християни ми завжди були, є і будемо зі своїм народом, з тими, хто страждає та потребує допомоги. Ми повністю підтримуємо українську державну владу та Збройні Сили України в їхній боротьбі проти агресора…”

Представників УПЦ закликають:
1. Чітко і однозначно засудити військову агресію Російської Федерації проти України.
2. Закликати президента Російської Федерації В. В. Путіна негайно припинити війну та звільнити усі захоплені території суверенної України.
3. Розглянути публічні заяви Московського патріарха Кирила щодо війни проти України та надати їм оцінку в світлі Святого Письма та Священного Передання Церкви.
4. Розглянути на всеправославному рівні доктрину «русского мира», яку протягом багатьох років пропагує патріарх Кирил і яка стала одним з ідейних виправдань війни Російської Федерації проти України, та надати цій доктрині оцінку з точки зору православного вчення та в разі засудження цієї доктрини, притягнути патріаха Кирила до відповідальності та позбавити права обіймати патріарший престол.

 


Источник - Культурометр
Рейтинг новости: 
  • Не нравится
  • 0
  • Нравится
теги: Новости
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
иконка
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter

Актуальные новости Одесской области в одной новостной ленте информационного агентства «Юг-Информ»

Самые свежие и интересные новости Одессы и городов и районов Одесской области. На нашем сайте вы сможете узнать новости Южного, Черноморска, Бедгород-Днестровского, Измаила. Все, чем интересны сегодня Арциз, Килия, Татарбунары, Болград, Тарутино вы сможете узнать на сайте нашего новостного агентства.

Новости политики и культуры, общественная жизнь и здравоохранение, право и криминал, громкие события и происшествия - все это не останется незамеченным в нашей новостной ленте.

Наша цнль - объективное освещение события, которые происходят в южном регионе. Если у вас есть интересная новость и вы хотите, чтобы она появилась на нашем сате, пишите нам через форму обратной связи или на почту [email protected]