Авторизация
 
 

Журналісти виявили в Молдові сліди російського оборонпрому

Журналісти виявили в Молдові сліди російського оборонпрому

В Молдові журналісти-розслідувачі, вивчаючи російські капітали в країні, виявили кілька заводів, які виробляють продукцію військового чи подвійного призначення для оборонно-промислового комплексу Росії. Продукція одного із заводів використовувалася для завдання ракетних ударів в т.ч. по мосту в районі Затоки Одеської області.
Журналісти видання RISE-Moldova проаналізували державний реєстр і виявили 898 компаній, які так чи інакше пов’язані з російським бізнесом безпосередньо або через офшорні структури. Серед них опинилися чотири заводи, які виробляють військову продукцію для потреб збройних сил Росії.
Зокрема, кишинівський завод «Топаз», який випускав обчислювальну техніку та мікроелектроніку для радянського ОПК, сьогодні належить російській Об’єднаній двигунобудівній корпорації (ОДК) зі складу російської державної корпорації «Ростех». У 2019 році ОДК цікавилася постачанням вертолітних двигунів Молдові. Після широкомасштабного російського вторгнення в Україну США включили ОДК до списку компаній, щодо яких застосовують санкції. Доречі, «Ростех» також перебуває під санкціями ЄС.
В RISE Moldova підкреслюють, що кишинівський «Топаз» на початок 2022 року мав дозвіл на експорт стратегічних товарів, але журналістам не вдалося з’ясувати, чи поставили вони їх до Росії.
Також на російський ОПК працює завод «Прилад» у Бендерах, на якому виробляють газоперекачувальні установки, роторно-вихрові насоси та нестандартизовану спецтехніку. На сьогодні завод не має дозволу на експорт продукції до РФ, але в березні 2022 року керівництво підприємства подало заявку до відповідних органів Молдови. Однак міжвідомча комісія розглянула її у квітні ц.р. та вирішила продовжити термін розгляду на період дії надзвичайного стану в Молдові, запровадженого через війну в Україні. До речі, вчора, 7 жовтня, парламент Молдови продовжив дію НП ще на 60 днів.
Зв’язки з російським оборонно-промисловим комплексом також виявилися на підприємстві «Бендерський машинобудівний завод», який у 2006 році придбав «Авіамзкомплект». Останній у співпраці з корпорацією «Тактичне ракетне озброєння» виготовляють ракети типу Х-22 та Х-59, які неодноразово застосовувалися для руйнування мосту в районі затоки Одеської області. Молдавські журналісти спробували встановити поточний стан справ на заводі, але відмовилися надавати інформацію.
Журналісти розслідувачі заявляють, що оргеївський машинобудівний завод ASPA також пов’язаний із російським ОПК. До кінця травня 2022 року завод мав дозвіл молдавської влади на експорт до Росії стратегічних товарів подвійного призначення. У радянські часи на заводі виготовляли деталі авіадвигунів літаків Міг. В адміністрації заводу переконують, що через війну підприємство не відвантажувало продукцію до Росії.

Рейтинг новости: 
теги: Новини
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter

Актуальные новости Одесской области в одной новостной ленте информационного агентства «Юг-Информ»

Самые свежие и интересные новости Одессы и городов и районов Одесской области. На нашем сайте вы сможете узнать новости Южного, Черноморска, Бедгород-Днестровского, Измаила. Все, чем интересны сегодня Арциз, Килия, Татарбунары, Болград, Тарутино вы сможете узнать на сайте нашего новостного агентства.

Новости политики и культуры, общественная жизнь и здравоохранение, право и криминал, громкие события и происшествия - все это не останется незамеченным в нашей новостной ленте.

Наша цнль - объективное освещение события, которые происходят в южном регионе. Если у вас есть интересная новость и вы хотите, чтобы она появилась на нашем сате, пишите нам через форму обратной связи или на почту [email protected]