Авторизация
 
 

У Оперному театрі відповіли на зауваження щодо порушень мовного закону

На адресу Одеського національного академічного театру опери та балету пролунали зауваження щодо порушень норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від мовного омбудсмена Тараса Кременя.

У Оперному театрі відповіли на зауваження щодо порушень мовного закону

Інформація, що тиражується у ЗМІ, потребує уточнення і роз’яснення: за вісім місяців 2021 року (до 1 вересня включно) у театрі відбулося 107 вистав – 46 опер та концертів (всі мали текстовий супровід державною мовою) та 61 балет (не потребують текстового супроводу).

Слід зазначити, що на виконання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», видано наказ генеральної директорки – художньої керівниці Одеського національного академічного театру опери та балету, яким керівників усіх структурних підрозділів театру зобов’язано дотримуватись приписів Закону та призначено фахових відповідальних осіб, що надають методичну допомогу працівникам та забезпечують контроль за його виконанням.

Згідно наказу, публічне використання усіх театральних вистав, що виконуються іншою мовою, ніж державна, супроводжується в Одеській національній опері перекладом державною мовою за допомогою субтитрів. Супровід усіх видовищних заходів (в тому числі конферанс), що проводяться театром, здійснюється державною мовою.

У Оперному театрі відповіли на зауваження щодо порушень мовного закону

У репертуарі театру 72 вистави, з них 43 опери (у тому числі концертні програми) та 29 балетів. Державною мовою виконуються твори української оперної спадщини та лекторський супровід у балетній виставі для всієї сім’ї «Народження балерини». Інші оперні вистави театру, за європейською традицією, виконується мовою оригіналу – італійською, французькою, німецькою та ін., з авторським перекладом державною мовою, зробленим групою висококваліфікованих фахівців театру ще у 2019 році (!). У режимі реального часу режисерка текстового супроводу В. Марищак забезпечує наявність титрів до кожної із зазначених у репертуарі опер.

Також, слід наголосити, що всі мистецькі події Одеської національної опери направлені на зміцнення української державності, національного мистецтва, української мови як державної. З цією метою Одеська національна опера провела грандіозний міжнародний фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері», який присвятила 30-річчю Незалежності України. Учасниками цього потужного мистецького форуму стали колективи та провідні солісти національних театрів України та зарубіжжя, а глядачами – понад 8 тисяч осіб. Фінальний акорд фестивалю, унікальний проєкт «Ковчег Україна: музика» під орудою всесвітньовідомої диригентки Оксани Линів, представив на сцені ОНАТОБ десять століть українського мелосу і дав змогу зануритись у глибинні витоки української мовної культури.

У Оперному театрі відповіли на зауваження щодо порушень мовного закону

Триває робота над постановкою опери сучасного українського композитора Олександра Родіна «Катерина» за мотивами творів Т. Г. Шевченка, прем’єра якої запланована на грудень 2021 року. Ця подія обіцяє стати знаковою саме у напрямі втілення теми національної ідентичності через мистецтво і мову.

Отже, вважаємо, що діяльність Одеського національного академічного театру опери та балету відбувається відповідно норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 


Источник - Культурометр
Рейтинг новости: 
  • Не нравится
  • 0
  • Нравится
теги: Новости
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
иконка
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter

Актуальные новости Одесской области в одной новостной ленте информационного агентства «Юг-Информ»

Самые свежие и интересные новости Одессы и городов и районов Одесской области. На нашем сайте вы сможете узнать новости Южного, Черноморска, Бедгород-Днестровского, Измаила. Все, чем интересны сегодня Арциз, Килия, Татарбунары, Болград, Тарутино вы сможете узнать на сайте нашего новостного агентства.

Новости политики и культуры, общественная жизнь и здравоохранение, право и криминал, громкие события и происшествия - все это не останется незамеченным в нашей новостной ленте.

Наша цнль - объективное освещение события, которые происходят в южном регионе. Если у вас есть интересная новость и вы хотите, чтобы она появилась на нашем сате, пишите нам через форму обратной связи или на почту [email protected]