Авторизация
 
 

В Молдові пропонують урівняти Гагаузію в правах з іншими регіонами країни

В Молдові пропонують урівняти Гагаузію в правах з іншими регіонами країни

Росія продовжить використовувати Гагаузьку автономію як джерело нестабільності на півдні Молдови. Скільки б держава не спрямовувала інвестиції в автономію, гагаузи не поміняють своїх політичних переконань. Останній візит президента Молдови Майї Санду до автономії та скандальне спілкування з місцевими депутатами спровокувало обговорення в експертному середовищі можливих шляхів забезпечення стабільності в регіоні. В Кишиневі заговорили про необхідність проведення адміністративної реформи та урівняння Гагаузії у правах та можливостях з іншими регіонами країни. Таку думку висловив історик, колишній депутат парламенту Молдови Октавіан Цику в ефірі молдавського телеканалу Jurnal.MD.
Він наголосив, що створення Гагаузької автономії відбувалося за придністровськими лекалами та наділення її унікальними правами, інститутами та повноваженнями суперечить окремим нормам конституції країни.
«Гагаузія є і завжди буде джерелом нестабільності, доки цього вимагатиме «російський світ». Це умова існування. У Декларації Верховної Ради, першого парламенту Республіки Молдова, від серпня 1990 року чітко сказано, що жодна етнічна меншість немає права на територіальність у Республіці Молдова. А для автономії ми знаємо, як це зробили. Встали люди Москви, Снігур, Сангелі, Андронік», – заявив Цику.
Колишній депутат парламенту вважає, що для недопущення використання Москвою автономії для дестабілізації ситуації в країні необхідно вдатися до адміністративної реформи та зрівняти всі регіони у правах.
«Що я зробив би? Я провів би масштабну адміністративну реформу, як це було в минулому, тому що в Гагаузії є певні населені пункти, яких не повинно бути в цій автономії, лінія розмежування була дуже крихкою. А потім давайте зробимо повіт з рівними повноваженнями для всіх, тому що територіальна освіта в Комраті не може мати більших пільг, прав, інститутів, ніж у Бельцях, Сороках чи Унгені. Ми робимо їх рівними для всіх та діємо у дусі європейської спільноти”, – пояснив історик.
Читайте також: Гагаузія пішла проти Кишиневу в питанні георгіївської стрічки

У свою чергу, експерт IDIS Viitorul Ігор Мунтяну не впевнений у правильності рішення позбавляти регіон наділених раніше прав через дії місцевих політичних еліт. За його оцінками, інтеграція повинна здійснюватися в тому числі шляхом передбачення і розумного посередництва у конфліктах і напруженості, що виникають там.
«Ми не маємо звинувачувати гагаузьку громаду в тому, що створила політична еліта Комрата. У нас має бути інтелектуальна та розумна інтеграція. Права, надані в 94 і 95 роках, не можна відібрати. Я вважаю, що ми маємо дивитися вперед та інтегрувати цю гагаузьку громаду в ширший регіон, більш витягнутий на південь, пропонуючи їм усі можливості для модернізації у процесі приєднання до Європейського союзу», — наголосив Мунтяну.

Рейтинг новости: 
теги: Новини
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter

Актуальные новости Одесской области в одной новостной ленте информационного агентства «Юг-Информ»

Самые свежие и интересные новости Одессы и городов и районов Одесской области. На нашем сайте вы сможете узнать новости Южного, Черноморска, Бедгород-Днестровского, Измаила. Все, чем интересны сегодня Арциз, Килия, Татарбунары, Болград, Тарутино вы сможете узнать на сайте нашего новостного агентства.

Новости политики и культуры, общественная жизнь и здравоохранение, право и криминал, громкие события и происшествия - все это не останется незамеченным в нашей новостной ленте.

Наша цнль - объективное освещение события, которые происходят в южном регионе. Если у вас есть интересная новость и вы хотите, чтобы она появилась на нашем сате, пишите нам через форму обратной связи или на почту [email protected]