Авторизация
 
 

Міноборони започатковує угруповання протимінних сил у Чорному морі

Міноборони започатковує угруповання протимінних сил у Чорному морі

Міністерство оборони України створює угруповання протимінних сил у Чорному морі. Уряд ухвалив постанову, яка дасть змогу залучити кошти, необхідні для реалізації проекту.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Військово-морські сили Збройних сил України.
Зазначається, що проєкт стосується постачання та обслуговування двох протимінних кораблів, як це передбачено рамковою угодою між урядами України та Великої Британії.
Про які кораблі йдеться
У 2022 році два кораблі класу “Sandown” були виведені з британського флоту, отримали назви “Черкаси” і “Чернігів” і залучалися до багатонаціональних навчань під українським прапором.
Договір про постачання уклали Міністерство оборони України та Міністерство оборони Великої Британії. У 2023 році Міноборони України уклало угоду з британським підприємством, яке має великий досвід в обслуговуванні кораблів ВМС Великої Британії.
За модернізацію, технічне обслуговування, забезпечення обладнанням і запчастинами двох кораблів шукачів-мін Україна сплачуватиме кошти відповідно до кредитних угод, умови яких затверджено в постанові.
Чому кораблі не можуть прибути в Україну
У ВМС заявили, що поки що кораблі не можуть прибути у води України. Це пов’язано з конвенцією Монтре 1936 року, яка забороняє проходження протоками Босфор і Дарданелли кораблів воюючих країн.
“Ці кораблі критично необхідні Україні для розмінування акваторії Чорного моря після завершення повномасштабної війни, адже це сучасні протимінні кораблі такого класу”, – сказав командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа.
За оцінками експертів України та НАТО, операція з усунення мінної небезпеки в Чорному морі триватиме від 3 до 5 років, а рекомендованих морських шляхів і місць стоянки суден до 6 місяців, але без таких кораблів це може тривати довше.
Екіпажі проходять підготовку
У Військово-морських силах повідомили, що наразі екіпажі “Черкас” і “Чернігова” проходять підготовку у складі протимінних сил. Зокрема, військовослужбовці освоюють застосування протимінної зброї, тактичні прийоми та способи розмінування акваторій за стандартами НАТО.
Команди завершили перший етап підготовки протимінних кораблів і за результатами атестації фахівців НАТО під час навчань Joint Warrior 23-II отримали позитивні оцінки. Надалі військовослужбовці проходитимуть інтенсивну підготовку кораблів до дій у будь-яких умовах – як поодиноко, так і в складі з’єднання.
Цього року “Черкаси” та “Чернігів” братимуть участь у трьох міжнародних навчаннях. На завершальному етапі експерти НАТО сертифікуватимуть кораблі за сумісністю для дій у складі корабельних протимінних груп НАТО.
Що кажуть у Міноборони
“Укладення відповідних договорів критично важливе. Це розпочне формування морського протимінного угруповання в Чорному морі та дозволить уникнути іміджевих втрат для України в очах стратегічного партнера”, – сказав заступник міністра оборони Юрій Джигир.
У Міноборони наголосили, що саме Велика Британія ініціювала створення міжнародної коаліції країн із відновлення спроможностей наших Військово-морських сил.
Тральщики від Британії
В грудні Міністерство оборони Британії підтвердило передачу Україні двох тральщиків для розмінування.
У січні Туреччина заявила, що не буде пропускати вищезгадані кораблі через свою протоку. Як відзначили в Центрі по боротьбі з дезінформацією Турецької Республіки, ще на початку війни в Україні, Анкара закрила протоки для військових кораблів сторін, що воюють.
Речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук заявив, що жодної “зради” у тому, що Туреччина нещодавно заявила, що не пропустить тральщики “Чернігів” та “Черкаси” до Чорного моря, немає. Військово-морські сили не подавали до Анкари відповідного запиту.

Рейтинг новости: 
теги: Новини
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter

Актуальные новости Одесской области в одной новостной ленте информационного агентства «Юг-Информ»

Самые свежие и интересные новости Одессы и городов и районов Одесской области. На нашем сайте вы сможете узнать новости Южного, Черноморска, Бедгород-Днестровского, Измаила. Все, чем интересны сегодня Арциз, Килия, Татарбунары, Болград, Тарутино вы сможете узнать на сайте нашего новостного агентства.

Новости политики и культуры, общественная жизнь и здравоохранение, право и криминал, громкие события и происшествия - все это не останется незамеченным в нашей новостной ленте.

Наша цнль - объективное освещение события, которые происходят в южном регионе. Если у вас есть интересная новость и вы хотите, чтобы она появилась на нашем сате, пишите нам через форму обратной связи или на почту [email protected]